Recordaantal sterilisaties in februari 2020

Tijdens het twaalfde sterilisatieproject van de Stichting Vrienden van de Dierenbescherming Suriname in samenwerking met de Dierenbescherming Suriname, werden maar liefst 627 dieren geopereerd: 195 katten en 432 honden. Het project verliep vlekkeloos. Dankzij de hulp van de vele Surinaamse vrijwilligers en coördinator Mariska, konden de dierenartsen en paraveterinairen ongestoord hun werk doen. Pas toen alle Nederlandse vrijwilligers het land weer wilden verlaten, bleek dat er ook in Suriname coronabesmettingen waren geconstateerd. Het team kon nog net op tijd terug naar Nederland vliegen.

  

 

Ook sterilisatieactie 2019 succesvol

Afgelopen voorjaar werden tijdens alweer het elfde grote jaarlijkse sterilisatieproject 466 dieren onvruchtbaar gemaakt. Deze keer vertrokken er 5 dierenartsen met een aantal paraveterinairen naar Suriname om daar twee weken lang operaties te verrichten op zowel honden als katten.

De operaties vinden plaats op het dierenasiel in Paramaribo. Surinaamse eigenaren van honden of poezen kunnen hun dieren aanmelden voor sterilisatie. De Surinaame Dierenbescherming plaatst ruim voor de adtum van het sterilisatieproject oproepen in kranten en op facebook zodat eigenaren hun dier op tijd kunnen aanmelden.  Omdat de actie op het asiel wordt gehouden, kunnen er ook veel zwerfdieren geholpen worden. 

 

Opnieuw een succes. In maart 2018 werden 615 dieren gesteriliseerd

Van 16 februari tot en met 2 maart werd het tiende sterilisatieproject gehouden met 6 dierenartsen. Het was opnieuw een groot succes. En we gaan door. Na een snelle rekensom blijkt dat we in de afgelopen tien jaar meer dan 100.000 puppies een miserabel leven hebben bespaard en heel veel teefjes een beter bestaan hebben gegeven.

Hoe komt het dan dat er nog steeds zoveel honden los lopen op straat? Gelukkig zijn het niet allemaal zwerfdieren - velen hebben een baasje om naar toe te gaan - maar als we nu het bijltje erbij neer gooien zou de zwerfdierenpopulatie wel eens schrikbarend kunnen groeien met alle gevolgen van dien: uitgemergelde teefjes, stervende puppies in de goot en omdat er te weinig mensen zijn om al die dieren op te vangen en te verzorgen, kunnen ziektes weer toeslaan. 

Veel mensen in Suriname hebben het niet breed en kunnen een sterilisatie niet betalen. Daarom probeert de stichting Vrienden van de Dierenbescherming Suriname ze tegemoet te komen door een tarief te vragen dat haalbaar is. Daarmee zijn de kosten lang niet gedekt. Er moet veel geld bij om alleen al de materialen te kunnen aanschaffen. Alle bijdragen zijn daarom welkom, hoe klein ook.

Kijk op Doneer! voor informatie. De dieren van Paramaribo zijn er blij mee.