Geweldig hondenleven na sterilisatie

Verzwakt en met hoge koorts wordt het teefje naar de operatiekamer gebracht. Ze is jong, nog geen twee jaar. Er is meteen een duidelijk vermoeden dat dit geen normale sterilisatie wordt. Tijdens de operatie blijkt dat de baarmoeder van het dier flink ontstoken is en helemaal verwijderd moet worden. Terwijl de ervaren dierenarts zijn werk doet wordt de hond goed in de gaten gehouden. Zo’n hysterectomie is een grote operatie waarbij complicaties niet uitgesloten zijn. Maar alles gaat goed en het beestje mag terug in de bench lekker uitslapen. Ook dan wordt goed op haar gelet. Na een half uurtje komt er weer leven in het gepijnigde lijf en nog een half uurtje later probeert ze al te kwispelen. De koorts is gezakt maar ze kijkt nog lodderig uit haar ogen.  De komende dagen zal ze zich echter steeds beter gaan voelen. De vrijwilligers die haar hielpen zijn opgelucht. Dat was inderdaad kantje boord, beaamt de dierenarts. Hij beseft maar al te goed dat hij het dier niet alleen een beter leven heeft gegeven maar zelfs van de dood heeft gered.

Gevallen als deze zijn helaas geen uitzondering tijdens de projecten. De teefjes van Paramaribo hebben een hard leven met twee keer per jaar loopsheid, zwangerschap en een zoogperiode met als resultaat steeds een stuk of zes puppies erbij die niemand wil hebben. En dat een heel hondenleven lang.  

Van 27 februari tot en met 10 maart 2017 werd opnieuw een sterilisatieproject gehouden. We hebben maar liefst 646 dieren kunnen helpen aan een beter leven. Daarbij waren 67 poezen. Want ook daarvoor zetten de dierenartsen van het project zich in.

Alle hulp is welkom en wie een steentje bij wil dragen, hoe klein ook, kan kijken op de pagina Doneer! Daar staat alle informatie. De honden en poezen van Paramaribo zijn er blij mee.


579 Surinaamse dieren onvruchtbaar in 2016

Dat is het resultaat van het achtste sterilisatieproject dat dit voorjaar werd gehouden in Paramaribo. Behalve 515 honden werden ook 64 katten geholpen. Sinds het begin van de jaarlijkse projecten zijn er nog niet zoveel dieren in één project geopereerd als dit jaar. En toch is het nog niet genoeg. Nog steeds worden er dagelijks gevonden pups bij het asiel gebracht dat inmiddels het grote aantal niet meer aankan. Daarom worden ook door het jaar een nog acties gehouden en probeert de dierenbescherming de Surinaamse bevolking te bewegen om zelf ook na te denken over hun dieren. Er is al veel gewonnen maar nog steeds lopen er roedels honden op straat die daar ook zorgen voor een nageslacht.

Afgelopen voorjaar werd ook een aantal honden uit Nickerie gesteriliseerd. Zij waren daarvoor speciaal met vrachtwagens naar Paramaribo gebracht.  Daar werden ze gesteriliseerd en toen ze weer op de been waren, werden ze terug in Nickerie losgelaten waar ze gevonden waren. De Dierenbescherming in Suriname doet wat ze kan om de populatie honden in bedwang te houden maar kan dat niet alleen. De Stichting Vrienden van de Dierenbescherming Suriname helpt door het organiseren van de sterilisatieprojecten. Maar ondanks dat alle mensen die daaraan meewerken dat belangeloos doen en er ook tijd en geld in steken, is er nog veel geld nodig voor het bekostigen van materialen en de verzorging van de dieren in het asiel.

Wilt u helpen om de straathonden van Paramaribo een beter leven te geven? Geen uitgeteerde teefjes meer na het zoveelste nestje en geen puppies meer die langs de kant van de weg ten prooi vallen aan roofvogels? Kijk op de pagina Doneer! hoe dat kan. Dan kunnen wij ook in 2017 weer zoveel mogelijk dieren helpen.

Augustus 2016

 


Dierenasiel binnenkort weer even operatiecentrum

Van 29 februari tot en met 11 maart 2016 wordt opnieuw een sterilisatieproject gehouden in het dierenasiel van Paramaribo. Vijf dierenartsen gaan dan, geholpen door een groot aantal assistenten, aan de slag om in die twee weken zoveel mogelijk dieren te helpen. Behalve zwerfdieren zullen ook dieren met een eigenaar geopereerd worden. In Suriname hebben veel mensen meerdere dieren op het erf lopen en geen geld om ze allemaal te laten steriliseren. Voor hen dit een ideale gelegenheid.

Dit wordt alweer het achtste sterilisatieproject dat de stichting samen met de Dierenbescherming Suriname organiseert.

Dankzij de belangeloze inzet van het hele team en giften van sponsors en donateurs lijkt het ook dit jaar toch weer te gaan lukken maar een bijdrage blijft van harte welkom. Op de pagina Doneer! staat hoe.


Dit jaar 522 dieren onvruchtbaar gemaakt

Minder puppyleed na sterilisatieproject

Het 7e sterilisatieproject zit er weer op. Dierenartsen, assistenten en andere medewerkers kijken zeer tevreden terug op een geslaagd project. De ervaring opgedaan in voorgaande jaren zorgde er ook deze keer voor dat het project nog beter gestroomlijnd was dan het jaar ervoor. Behalve de asieldieren werden dit jaar ook dieren van bewoners van de wijk centrum onvruchtbaar gemaakt. Tijdens het project kan dat tegen zeer gereduceerd tarief. In Paramaribo hebben eigenaren soms wel vijf of zes honden op het erf of op straat lopen. Voor hen is het onbetaalbaar om de teefjes allemaal te laten steriliseren en binnen de kortste keren is er dan weer een nestje op komst en wordt het probleem alleen maar groter. Voor deze mensen is het project een uitkomst.

Het project is vooral gericht op sterilisatie. Reuen laten castreren is minder zinvol omdat een loops teefje altijd wel een of meerdere mannetjes achter zich aan krijgt en meestal zwanger thuis komt. Door sterilisatie wordt dat voorkomen en vermindert het aantal gedumpte puppy’s dat verdrinkt of door roofvogels wordt meegenomen aanzienlijk. 

Maar ondanks alle inspanningen blijven er genoeg puppy’s over die geen huis hebben. Op het asiel in Paramaribo weten ze daar alles van. Het zit vol met jonge hondjes en poesjes en bijna dagelijks komen er meer bij.

Projecten als de inmiddels jaarlijkse sterilisatieronde door Nederlandse dierenartsen blijven dus nodig zowel voor zwerfdieren als voor al die andere dieren die op straat leven maar wel iemand hebben die ze eten geeft.

 

 

Voorbereidingen Sterilisatieproject 2015 in volle gang

De datum van het zevende sterilisatieproject is vastgesteld. Van 2 tot en met 13 maart 2015 gaan Nederlandse dierenartsen en assistenten aan de slag bij het asiel in Paramaribo om 400 à 500 honden en evenueel ook poezen te steriliseren. Deze vrijwilligers maken geheel belangeloos lange dagen om het project opnieuw tot een succesvol einde te brengen. Natuurlijk moeten er heel wat kosten gemaakt worden om zover te komen. Sponsors zijn dan ook van harte welkom.

Kijk ook op: www.ikdoeietsterug.nl

 

Ook zwerfhonden Nickerie geopereerd tijdens project 2014

434 honden en katten gesteriliseerd

Dat was het resultaat van het 6e sterilisatieproject van de Stichting Vrienden van de Dierenbescherming Suriname in samenwerking met de Dierenbescherming Suriname. Begin maart vertrokken vijf dierenartsen, tien assistenten en een aantal vrijwilligers richting Paramaribo om het jaarlijkse project weer tot een succes te maken. Tijdens die twee weken worden voornamelijk honden en katten geholpen die een eigenaar hebben of die los lopen op straat maar wel iemand hebben die ze eten geeft.

Nickerie

Dit jaar werden er echter ook zo’n 50 straathonden uit Nickerie overgebracht voor sterilisatie. In die plaats zijn inmiddels zoveel zwerfhonden dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Er gaan daar stemmen op om de dieren af te schieten maar de Dierenbescherming wil door deze sterilisatieactie laten zien dat het ook anders kan. Er wordt nu gekeken of sterilisatieprojecten mogelijk ook in Nickerie kunnen worden gehouden. De dieren die tijdens het afgelopen project geopereerd werden, mochten nog een paar dagen bijkomen in het asiel in Paramaribo om vervolgens weer teruggebracht te worden naar de plek waar ze vandaan kwamen. Het blijven zwervers maar in ieder geval zullen ze nu geen kleine zwervertjes meer op de wereld kunnen zetten.

Miniproject

Ook in Nickerie is het een druppel op de gloeiende plaat. Het is duidelijk dat er nog veel werk te verzetten is voor zowel de Dierenbescherming Suriname als de Stichting Vrienden van de Dierenbescherming Suriname. Dierenartsen worden nu uitgenodigd een soort miniproject te houden door een weekje op het asiel de binnen gebrachte honden te gaan steriliseren maar om het probleem in het groot aan te pakken zijn er nog veel meer projecten zoals afgelopen maart nodig.

Bijdragen om ook een volgend project mogelijk te maken zijn dan ook zeer welkom.

(16 mei 2014)

 

Zesde sterilisatieproject binnenkort van start

Van 3 tot en met 14 maart zullen vijf dierenartsen geholpen door assistenten en andere vrijwilligers zich weer inzetten voor de honden van Paramaribo. Bij het dierenasiel aan de Kanangalaan gaat maandag 3 maart het zesde sterilisatieproject van start. Inwoners van de wijk Flora kunnen hun dieren tegen een zeer gereduceerd tarief laten helpen. Daarmee krijgt niet alleen de hond een veel fijner leven maar hoopt men ook te voorkomen dat een teveel aan puppy's nog langer gedumpt wordt langs de kant van de weg. Het streven is om zo'n 400 dieren te steriliseren. Ook katten zijn deze keer welkom.

Sterilisatieprojecten blijven nodig

Eind februari 2013 vertrok voor de vijfde keer een groep vrijwilligers naar Suriname om daar mee te werken aan het Sterilisatieproject voor zwerfdieren, georganiseerd door de Surinaamse Dierenbescherming en de Stichting Vrienden van de Dierenbescherming Suriname.

Resultaat

De groep bestaande uit dierenartsen, stagiaires van de opleiding voor paraveterinair en vrijwilligers die zich tijdens het project op een ander dan diergeneeskundig gebied wilden gaan inzetten, was dit jaar bijzonder groot waardoor snel en efficiënt gewerkt kon worden. Met een geweldig resultaat. Er werden 557 dieren gesteriliseerd; voornamelijk honden maar ook enkele poezen.

Gegroeid

In de afgelopen vijf jaar is het project steeds groter geworden. Werden er in 2009, toen nog door twee dierenartsen en twee assistenten, zo'n 160 dieren gesteriliseerd; inmiddels verandert een deel van het dierenasiel tijdelijk in een goed lopende kliniek waar zeven operaties tegelijkertijd gedaan kunnen worden. Weliswaar niet zo goed geoutilleerd als de Nederlandse klinieken maar dankzij de deskundigheid van ervaren dierenartsen en de sponsoring van benodigdheden als medicijnen en instrumenten is het eindresultaat hetzelfde.

Beter leven

Heel wat teefjes en ook poezen krijgen door een sterilisatie een beter leven. Geen twee of drie nestjes per jaar meer, niet meer eindeloos zogen en geen loopsheid of krolsheid meer die de reuen en katers in de buurt lokt.

Net op tijd

Ook dit jaar kwam voor sommige dieren de hulp net op tijd. De grootte van de baarmoeders varieerde van een gezond klein orgaantje tot een dikke ontstoken worst van twee kilo gevuld met pus. Om die dieren later weer vrolijk kwispelend te zien rond lopen gaf een enorme voldoening.

Blijft nodig

Het project krijgt inmiddels bekendheid onder de Surinaamse bevolking en de voorlichtingscampagne van de Dierenbescherming begint zijn vruchten af te werpen. Maar het blijft een druppel op een gloeiende plaat en er zijn nog heel wat van deze projecten nodig. Het streven is dan ook om in 2014 weer een sterilisatieproject te houden.

Paraveterinair Kim Kloezen maakte tijdens het project van dit jaar een klein filmverslag.

http://www.youtube.com/watch?v=Hdm5BrQ6XAc&feature=youtu.be

Lees voor een uitgebreid verslag de nieuwsbrief.

De Stichting Vrienden van de Dierenbescherming Suriname geeft regelmatig een nieuwsbrief uit. Via deze nieuwsbrief houden wij onze donateurs op de hoogte van alle activiteiten. Hier kunt u onze nieuwsbrieven van vorig jaar en dit jaar downloaden.