Bij de oprichting van onze stichting in november 2006 was ons eerste doel de financiering en bouw van een asiel. Dit hebben we gerealiseerd. Het eerste dierenasiel van Suriname ligt aan de Kanangalaan tegenover de Paramaribo Zoo. Het asiel herbergt circa 60 honden en 20 katten (overwegend puppies en kittens). Vrijwel alle dieren vinden uiteindelijk een nieuw huis.

 

Totstandkoming asiel

In 2005 stelde de Surinaamse overheid 0,8 hectare grond ter beschikking voor een dierenasiel. De stichting Dierenbescherming Suriname en onze stichting sloegen de handen ineen om geld in te zamelen voor de bouw van het asiel. In Suriname werd geld ingezameld via boekenbeurzen, taartverkopen en loterijen. Ook het Surinaamse bedrijfsleven steunde financieel of in natura. In Nederland waren het sponsors en donateurs die samen veel geld bijeenbrachten. Architect Pim van der Lek heeft belangeloos alle tekeningen gemaakt.

 

Uitbreiding asiel

In de zomer van 2007 werd het hondenverblijf opgeleverd en in gebruik genomen. In 2008 is het asiel uitgebreid met een service-unit (ontvangst, intake, administratie) en een polikliniek. Begin 2009 werd het kattenverblijf opgeleverd en daarmee is het asiel voltooid. Bij de intake blijken veel dieren ziek of verzwakt. Alle asieldieren worden ontwormd, gevaccineerd en behandeld tegen schurft, vlooien en teken. Zieke dieren worden medisch behandeld door Audrey Steenland-Smit. Zij is de vaste dierenarts van het asiel. Geheel belangenloos controleert zij wekelijks alle asieldieren. 

 

Officiële opening

Op 14 februari 2009 heeft 'first lady' Liesbeth Venetiaan, het dierenasiel officieel geopend. Zij onthulde een kleurig beeld van de bekende Surinaamse kunstenaar  Rinaldo Klas. Het kunstwerk, getiteld 'Lucca en de kleine Kwakoe' (een hond en een kat) is speciaal voor het asiel ontworpen.

 

Beheer asiel

Het asiel wordt geleid door een beheerder. Zij wordt hierbij geholpen door een assistent beheerder en een groep vrijwilligers. 

 

Exploitatiekosten

Het dierenasiel ontvangt geen vergoeding van de Surinaamse overheid. Zij doet haar uiterste best om zélf inkomen te verwerven. Het asiel dient tevens als dierenpension, de ambulance wordt tevens ingezet als dierentaxi en nieuwe eigenaren moeten een (bescheiden) bedrag betalen als zij een hond of kat willen meenemen. Maar de exploitatiekosten zijn vele malen hoger dan de inkomsten van het asiel, dus donateurs zijn hard nodig!

 

Hond of kat adopteren

Voor 100 euro per jaar adopteert u een hond op afstand (of eigenlijk meerdere honden). En voor 75 euro een kat (of eigenlijk meerdere katten). Het zit zo: in feite bekostigt u gedurende één jaar een plek in het asiel. Voor dit bedrag helpt u dus niet één, maar meerdere dieren, want een dier verblijft maar een beperkte tijd in het asiel (totdat zich een nieuwe eigenaar aandient). Helpt u de Surinaamse zwerfdieren aan een plek in het asiel?